Intr-o atmosfera electrizanta, creata de parinti, colegi sau profesori, prima editie a Jr. NBA League Romania – Cluj-Napoca 2018 si-a desemnat medaliatii sambata 8 decembrie, la BT Arena.

Competitia a fost organizata de NBA si FR Baschet (prin Asociatia Judeteana de Baschet Cluj), in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Banca Transilvania si Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, si a fost destinata copiilor cu varste de 10-11 ani de la 30 de scoli si licee din Cluj-Napoca, fiecare reprezentand o grupare din celebra liga profesionista nord-americana. Intrecerile au debutat pe 15 octombrie, iar in acest weekend a avut programate finalele celor doua conferinte, precum si Finalele Ligii.

La intrecerile din weekend a asistat, in calitate de Ambasador NBA, si fostul legendar jucator al nationalei Greciei, Panagiotis Fasoulas, jucator selectat in NBA Draft 1986 – Portland Trail Blazers, castigator a 5 campionate in Grecia si a 3 Cupe grecesti. El a fost numit MVP-ul Ligii elene in 1994 si 1995, dar si FIBA EuroStar in 1996.

De asemenea, la meciuri a asistat si conducerea FR Baschet, prin presedintele Horia Paun si vicepresedintele Gheorghe Muresan.

Lupta pentru medaliile de bronz s-a dat intre Washington Wizzards (Scoala ”Octavian Goga”) si Houston Rockets (Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”) si a fost adjudecata de catre fosta echipa la care a evoluat Gheorghe Muresan, Wizzards, cu scorul 20-12.

Marea finala s-a disputat intre San Antonio Spurs (Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”) si Indiana Pacers (Liceul Teoretic ”Lucian Blaga) si a avut nevoie de 2 serii de prelungiri pentru a-si desemna invingatorii. Cu toate ca a condus mult timp pe tabela, Spurs s-au vazut egalati pe finalul timpului regulamentar (17-17), astfel ca a fost nevoie de o repriza suplimentara de 4 minute pentru departajare. Prelungirile nu au fost lipsite de suspans, ambele formatii au beneficiat de faze periculoase sau aruncari libere, insa nimeni nu a mai modificat tabela, asa ca a fost nevoie de o o noua perioada suplimentara. Regulamentul Jr. NBA League prevedea ca va fi declarata castigatoare echipa care va inscrie primul punct, iar acest lucru s-a petrecut destul de repede dupa reluarea jocului, Spurs inscriind un frumos cos din actiune si declansand sarbatoarea pe parchet si printre fanii prezenti in tribune. Scor final 19-17, iar cei de la Spurs au primit trofeul si inelele de campioni, in vreme ce Pacers, cu lacrimi in ochi, au fost rasplatiti cu medaliile de argint.

Diplome si premii de consolare au primit toate cele 30 de echipe care au participat la intrecerile Jr. NBA League Romania – Cluj-Napoca 2018.

Competitia a fost considerata un real succes, atat de catre parinti, profesori si copii, cat si de oaspetii prezenti la finale.

A fost un eveniment important pentru copii, pentru scoli si profesori. Ce imi place cel mai mult sunt antrenorii de la scoli, care sunt voluntari, ce dragoste arata pentru copii si baschet. Atmosfera creata de parinti si copii, bucuria aceasta e unica. Talentul copiilor este extraordinar. Trebuie felicitati Horia Paun, presedintele FR Baschet, si Mircea Cristescu, de la U, fara ei, nu se putea intampla acest minunat eveniment. Sa nu uitam ca, in prezent, in Romania, baschetul e singurul sport pentru clasa a IV-a in scoli si sper ca in 2-3 ani sa fie in toata tara. Copiii sunt viitorul nostru, iar in aceasta liga nu conteaza cine castiga sau pierde, ci faptul ca sunt aici si joaca baschet. Prin baschet, ne dorim sa aducem copiii cat mai aproape de scoala, pentru ca invatatura e foarte importanta. Nu conteaza ce sport faci, ci sa existe bucuria practicarii lui si sa intelegem ca sportul uneste”, a declarat Gheorghe Muresan pentru news.ro.

La randul sau, presedintele FR Baschet, Horia Paun, considera ca aceasta competitie trebuie extinsa la nivel national dupa succesul primei editii, de la Cluj-Napoca: ”Proiectul este deja materializat, a durat vreo doua luni, iar astazi e ziua finalelor. Ma bucur ca sala e plina, vad zambete, copii si parinti fericiti. Lumea ar trebui sa se obisnuiasca cu astfel de evenimente, care promoveaza baschetul. Am avut 400 de copii in aceasta competitie de la 30 de scoli generale, iar oferta noastra e simpla – Sport impotriva tehnologiei! si parintii trebuie sa inteleaga ca sportul face parte din educatie, sa luam copiii din fata TV, a tabletelor etc, si sa-i aducem la sport, orice sport. Aceasta liga a avut mare succes, in contractul bugetat cu NBA a fost doar ea in prezent, dar ne gandim, la ce succes are, sa ne extindem spre restul tarii. A fost ales Clujul, pentru aceasta sala-bijuterie, unde anul trecut jucau vedete din NBA la EuroBasket, iar acum joaca acesti copii minunati si emotionati”.