Federatia Română de Baschet, prin Asociația Județeană de Baschet Cluj, a organizat perioada septembrie – decembrie cea de-a doua editie a Jr. NBA League Romania, o competitie mixtă care se adresează elevilor din clasele primare din Cluj.

În septembrie a avut loc draftul Jr. NBA, în perioada octombrie – noiembrie 2019 s-au disputat meciurile din cadrul celor șase divizii, pentru ca meciurile din cadrul Play-Off-ului să se dispute în 20-21 noiembrie, în BTarena din Cluj-Napoca.

Pentru Jr. NBA League România – FINALS 2019 s-au calificat echipele Miami Heat (Liceul Teoretic ELF) și Cleveland Cavaliers (Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”), finaliste ale Conferinței Est și Portland Trailblazers (Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”) vs. LA Clippers (Liceul Teoretic “Lucian Blaga”) în finala Conferinței Vest.

Evenimentul Jr. NBA League România – FINALS 2019 a fost unul cu multe surprize pentru toți participanții! Oaspetele de seamă al micilor baschetbaliști angrenați în ultimele faze ale competiției a fost Ambasadorul Jr. NBA Dino Rađa, jucător croat cu patru sezoane în NBA!
Înainte de a face pasul în cea mai puternică întrecere de baschet din lume, Dino Rađa a câștigat Euroliga de două ori, în 1989 și 1990, cu KK Split. Ulterior, a îmbrăcat maieul celor de la Boston Celtics între 1993 și 1997, având medii de aproape 17 puncte și 8.4 recuperări pe meci! A câștigat de două ori medalia de argint la Olimpiadă și de două ori FIBA EuroBasket, fiind nominalizat pe lista cu Cei Mai Buni 50 de Baschetbaliști FIBA!
Aatmosfera evenimentului a fost animată de momente marca Knights cheerleaders, clubul clujean încântând asistența cu momente acrobatice executate atât de seniorii echipei, cât și de sportivi juniori, spre deliciul publicului.

Prima finalistă a Jr. NBA League România 2019 a fost Miami Heat (Liceul Teoretic ELF), care adepășit în finala Conferinței de Est pe Cleveland Cavaliers (Școala Gimnazială ”Ion Creangă”) cu 35-20 (9-4, 8-8, 8-5, 10-3). Portland Trailblazers (Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”) a făcut pasul la rândul ei în marea finală după ce a învins în ultimul act al Conferinței Vest pe LA Clippers (Liceul Teoretic “Lucian Blaga”), scor 30-11 (12-2, 2-1, 6-4, 10-4)!

Medaliile de bronz ale competiției au fost câștigate de Cleveland Cavaliers (Şcoala Gimnazială “Ion Creangă”), care a învins în finala mică Los Angeles Clippers (Liceul Teoretic “Lucian Blaga”) după un meci foarte echilibrat, cu scorul de 29-26 (8-4, 9-6, 10-6, 2-10).

Marele trofeu de campioană a Jr. NBA League România 2019 și, implicit, inelele de campioni au fost câștigate de Portland Trailblazers (Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”), care a depășit pe Miami Heat (Liceul Teoretic ELF), scor 26-18 (12-4, 8-8, 3-3, 3-3).

Festivitatea de premiere a fost una plină de emoție, alături de marele baschetbalist croat participând președintele Federației Române de Baschet, Horia Păun, precum și toți sportivii și antrenorii angrenați în competiție!